Участь стейкхолдера у забезпеченні якісної підготовки студентів

Участь зовнішніх стейкхолдерів у якісній підготовці здобувачів вищої освіти ступеня бакалавра за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва полягає не лише у регулярному залученні до перегляду й оновлення змісту освітньо-професійної програми, за якою здійснюється підготовка, а й у їхній участі безпосередньо в освітньому процесі.
Заняття з навчальної практики «Технологія переробки продукції тваринництва» 11 червня 2024 року було проведено на базі ПП «Білоцерківська агропромислова група» Миргородського району – надійного стейкхолдера, який також працевлаштовує випускників ПДАУ та є базою виробничої практики для студентів і підприємством, на якому викладачі підвищують кваліфікацію. Це сучасне молокопереробне підприємство, яке виробляє натуральну і якісну продукцію переважно з молока з власного молочного комплексу, дбаючи про якість готового продукту «з лану до столу», повністю контролюючи кожен етап виготовлення молочної продукції: зі збору молока до доставки готового товару на полиці супермаркетів. Завод сертифіковано відповідно до вимог міжнародного стандарту FSSC 22000.
Начальник відділу кадрів, HR Юлія Сиротюк ознайомила гостей з історією становлення підприємства, його загальною характеристикою та структурою, розповіла студентам про перспективи проходження практик і працевлаштування на заводі. Після інструктажу з техніки безпеки практиканти ознайомилися безпосередньо з технологією переробки молока.
Технолог заводу Михайло Клименко розпочав екскурсію для студентів із приймального відділення та лабораторії, де ознайомив їх із методиками відбору та дослідження якості молока під час приймання на молокопереробне підприємство й технологічними процесами його первинної обробки.

   

   

   

   

Потім студенти поглибили свої знання з організації теплової і механічної обробки молока в апаратному цеху, заглибившись у світ фільтрів, резервуарів, сепараторів, теплообмінних установок, трубопроводів, кранів… Вони ознайомились із призначенням, будовою та принципом роботи різного технологічного обладнання.

Під час заняття практиканти відпрацювали технології виробництва вершкового масла, кисломолочного і плавленого сирів, крем-сиру. Сергій Козельський, начальник цеху з виробництва сухих молочних продуктів, ознайомив студентів із технологіями виробництва сухого знежиреного молока та сухої підсирної сироватки. Особливу увагу було приділено контролю якості напівфабрикатів і готової продукції у виробничій і бактеріологічній лабораторіях.
Навчальна практика завершилась дегустацією свіжовиробленої продукції, за результатами якої вершкове масло, кисломолочний і плавлений сири отримали найвищу оцінку.


Дякуємо керівництву ПП «Білоцерківська агропромислова група» за надану можливість відвідати підприємство, а технологу Михайлу Клименку за проведену цікаву й змістовну екскурсію!