Участь у навчальному практикумі із сироваріння

18–19 липня 2024 року керівниця експертного молочного центру Milk Local Produсt Полтавського державного аграрного університету Лариса КУЗЬМЕНКО взяла участь у навчальному практикумі із сироваріння «Виготовлення м’яких сирів», проведеному за сприяння  харчового кластера Східної України.

Заходи було проведено в рамках проєкту «Створення пересувного навчального комплексу "Навчальний Експрес"», метою якого є надання підприємцям із різних громад України доступу до очного навчання з технологічним супроводом для вдосконалення виробничих процесів, підвищення продуктивності та конкурентоспроможності на ринку. Проєкт виконується в межах проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі») за фінансування уряду Німеччини та імплементується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH спільно з Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні.

   

   

Програма навчального практикуму включала теми про історію сироваріння, обладнання, властивості молока, заквасок і ферментних препаратів, основні технологічні операції виробництва сирів на прикладі сирів Осетинського та Халумі. Учасники курсу отримали унікальну нагоду взяти участь у виготовленні сирів, поспілкуватись і обмінятись досвідом виробництва м’яких сирів, проаналізувати вплив різних факторів на якість готового продукту, тривалість технологічного процесу та вибір інгредієнтів. Спікерами практикуму були власники сироварні «Скажи cheese», яка була заснована 2015 року у Черкаській області після вимушеного переїзду родини із Донецька. З 2019 року сироварня стала співзасновником харчового кластера Східної України.

Під час навчального практикуму також було презентовано діяльність експертного центру «Milk Local Product» з метою залучення нових партнерів у кластер в рамках проєкту UniClaD, який реалізується Полтавським державним аграрним університетом.

   

Висловлюємо щиру вдячність координаторці харчового кластера Східної України Яні Синиці та власникам сімейної сироварні «Скажи cheese» за організований навчальний курс, під час якого учасники мали змогу обмінятися досвідом, здобути нові знання та поспілкуватися з професіоналами, а також за чудову атмосферу, що панувала на заході!