Завершилось навчання здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП Харчові технології за дуальною формою здобуття вищої освіти

З 2022 року розпочато впровадження елементів дуальної форми здобуття вищої освіти за освітньо-професійною програмою першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології у філії «Переробний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика» Агроіндустріального холдингу «МХП».
Початком співпраці між Полтавським державним аграрним університетом та МХП було покладено після підписання відповідних договорів та ознайомчої екскурсії студентів і викладачів університету на ТОВ «Вінницька птахофабрика», що є одним зі світових лідерів виробництва в галузі, й входить до холдингу. Під час екскурсії головні фахівці підприємства розповіли про особливості роботи підприємства загалом та його окремих відділів, студенти ознайомились із процесами, що відбуваються на різних етапах виробництва продукції, учасники заходу обговорили процедуру поєднання навчання та роботи на підприємстві в рамках реалізації елементів дуальної форми здобуття освіти.
Троє здобувачів вищої освіти 3 курсу ОПП Харчові технології розпочали практичне навчання на робочому місці в рамках реалізації елементів дуальної форми здобуття вищої освіти з першого семестру 2022-2023 навчального року. Для кожного здобувача вищої освіти на кожен навчальний семестр складалась програма і графік практичного навчання в рамках реалізації елементів дуальної форми здобуття вищої освіти. В університеті для організації та методичного супроводу навчання здобувачів за дуальною формою здобуття вищої освіти було призначено координатора від університету та куратора. На підприємстві  також керівником підприємства були визначені координатор та наставник. Програми і графіки на кожен семестр навчального року були погоджені науково-педагогічними працівниками, які здійснювали викладання навчальних дисциплін. Для перезарахування результатів навчання здобувачів вищої освіти за частинами освітніх компонентів, включених до програм практичного навчання на робочих місцях в рамках реалізації елементів дуальної форми здобуття вищої освіти, наставниками дуальної освіти від підприємств заповнювались щосеместрово форми оцінки рівня набуття компетентностей під час практичного навчання на робочому місці кожного здобувача. За результатами співбесід викладачами  було визнано здобувачам здобуті під час практичного навчання на робочому місці компетентності й оцінено відповідно до шкали і критеріїв оцінювання результатів навчання, визначених робочими програмами освітніх компонентів.
У 2023-2024 році продовжилась навчання за дуальною формою здобуття вищої освіти двох студенток випускного курсу на базі ТОВ «Вінницька птахофабрика».

17-18 червня 2024 року відбулася атестація здобувачів вищої освіти у формі захисту кваліфікаційної роботи.  Студентки, які навчалися за дуальною формою здобуття вищої освіти, поєднуючи навчання і роботу за фахом, підтвердили високий рівень набуття програмних результатів навчання і показали відмінні результати під час атестації.

Здобувачі вищої освіти позитивно оцінили переваги здобуття результатів навчання в умовах виробництва, як засобу підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці. Уже зараз Тетяна Бірюліна працює на посаді інспектора з контролю якості продукції, а Ніна Мусіяка – на посаді стажиста майстра дільниці філії «Переробний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика».