Звіт про роботу рад з якості вищої освіти спеціальностей: Харчові технології, Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва та Готельно-ресторанна справа

20 червня 2024 року голова ради з якості вищої освіти спеціальності Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва Богдан ШАФЕРІВСЬКИЙ в Полтавському державному аграрному університеті на засіданні ради з якості вищої освіти Університету висвітлив підсумки роботи рад з якості вищої освіти спеціальностей 181 Харчові технології, 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 241 Готельно-ресторанна справа.

   

 

Голова ради з якості вищої освіти наголосив про те, що робота рад з якості вищої освіти на факультеті Технологій тваринництва та продовольства проводилася згідно планів роботи рад з якості вищої освіти які було затверджено на початку навчального року в розрізі всіх спеціальностей.

 

Також було представлено звіт щодо роботи рад з якості вищої освіти за спеціальностями:

1. 181 Харчові технології. На початку навчального року було проведено перевірку стану навчально-методичних комплексів навчальних дисциплін ОПП Харчові технології СВО Бакалавр і Магістр за спеціальністю 181 Харчові технології. Протягом звітного періоду було розглянуто та  затверджено 60 робочих програм навчальних дисциплін, освітньо-професійні програми першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти, 3 програми атестації, 4 наскрізні програми практики та робочі програми навчальних й виробничих практик, програми та збірники вступних фахових випробувань та інші матеріали методичного забезпечення навчальних дисциплін та освітнього процесу в цілому. На засіданнях ради з якості вищої освіти активно вивчалися і обговорювалися представлені викладачами: завдання для виконання лабораторних робіт, завдання для виконання самостійної роботи здобувачів вищої освіти, методичні вказівки для виконання курсових робіт та проектів, методичні рекомендації до виконання кваліфікаційних робіт.
2. 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. На початку навчального року було проведено перевірку стану навчально-методичних комплексів навчальних дисциплін ОПП Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва СВО Бакалавр і Магістр за спеціальностями: 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Протягом звітного періоду було затверджено 86 робочих програм навчальних дисциплін, 2 наскрізні програми практики, а також практикуми та методичні вказівки з лабораторно-практичних робіт з різних дисциплін, які викладаються на факультеті. На засіданнях ради з якості вищої освіти активно вивчалися і обговорювалися представлені викладачами: завдання для виконання самостійної роботи здобувачів вищої освіти, завдання для проведення лабораторних робіт, методичні розробки для виконання контрольних робіт здобувачами вищої освіти заочної форми навчання, методичні вказівки для виконання курсових робіт та проектів, робочі зошити для виконання лабораторних робіт. Розглянуто аналіз результатів опитувань внутрішніх і зовнішніх стейкхолдерів щодо якості освітньої програми Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва для першого, другого і третього рівнів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва проведених упродовж 2023-2024 навчального року. Розглянуто і затверджено програма вступного іспиту до аспірантури зі спеціальності за ступенем «доктор філософії» ОНП ТВППТ спеціальність 204 ТВППТ галузь знань 20 Аграрні науки та продовольство ступінь вищої освіти Доктор філософії на 2024 рік; вступного фахового випробування для вступу за ступенем вищої освіти бакалавр ОПП ТВППТ спеціальності 204 ТВППТ на 2024 рік та збірника тестових завдань вступного фахового випробування для вступу за ступенем вищої освіти бакалавр ОПП ТВППТ спеціальності 204 ТВППТ на 2024 рік; програми та збірника тестових завдань вступного фахового випробування для вступу за ступенем вищої освіти магістр освітньо-професійної програми Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва на 2024 рік.
3. 241 Готельно-ресторанна справа.  На початку навчального року було проведено перевірку стану навчально-методичних комплексів навчальних дисциплін ОПП Готельно-ресторанна справа спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа. Протягом звітного періоду було розглянуто та затверджено 8 робочих програм навчальних дисциплін загальної підготовки та 6 робочих програм навчальних дисциплін професійної підготовки та їх силабуси, здійснено перевірку силабусів факультетських та фахових вибіркових дисциплін. Радою затверджено наскрізну програму практики та робочу програму навчально-ознайомчої практики, матеріали забезпечення навчальних дисциплін. Виконана робота із забезпечення сторінки факультету спеціальності 241 сайту ПДАУ силабусами, анотаціями та презентаціями навчальних дисциплін. Учасниками Ради з якості разом із стейкхолдерами було проведено обговорення проекту ОПП Готельно-ресторанна справа першого (бакалаврського) рівня вищої освіти для 2024 року набору та, після її обговорення, затверджено відповідну освітньо-професійну програму у новій редакції. Проводився кількісний та якісний аналіз показників успішності за результатами екзаменаційних сесій здобувачів вищої освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». Протягом 2023-2024 року  проводився збір інформації та її моніторинг щодо забезпечення якості навчального процесу за ОПП «Готельно-ресторанна справа» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа».