Виїзне заняття з міжфакультетської дисципліни «Якість та фальсифікації харчових продуктів» на базі стейкхолдерів

 

Харчування нації має бути якісним, здоровим і безпечним.  Основне завдання фахівців харчової галузі ‒ це виробництво якісних та безпечних продуктів харчування з дотримання всіх існуючих норм та вимог до якості не лише готової продукції, а й сировини.


В розрізі міжфакультетської дисципліни «Якість та фальсифікації харчових продуктів» здобувачі вищої освіти змішаної групи разом із студентами другого курсу скороченого терміну навчання та третього курсу нормативного терміну навчання освітньо-професійної програми Харчові технології спеціальності 181 Харчові технології на чолі із доцентом кафедри харчових технологій Віктором ЮХНОМ відвідали Державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи № 2 м. Полтава.

 

        

 

Завідувачка лабораторії Людмила ПОЧЕП, яка є стейкхолдером освітньої програми «Харчові технології» першого бакалаврського рівня вищої освіти детально розповіла студентам, про всі дослідження, які проводяться в лабораторії, ознайомила з нормативними документами, якими вони керуються   визначаючи якість і безпечність сировини і готової продукції.  Пані Людмила розповіла про норми відбору зразків молочної, м’ясної і рослинної сировини,  акцентуючи увагу на тому як вибраковується і на кого покладається утилізація недоброякісної продукції,  ознайомила з іншими аспектами роботи лабораторії. 


Здобувачам вищої освіти показали методи дослідження яєць курячих (зважування, овоскопія) з метою визначення категорії; дослідження молока за основними показниками якості (органолептичні показники, визначення жирності, кислотності, чистоти, виявлення фальсифікації на наявність крохмалю та соди, маститного або стародійного молока); дослідження сметани та сиру кисломолочного (оранолептичні показники, визначення кислотності та основні види фальсифікації); дослідження овочів (капуста молода, гарбуз) на наявність нітратів. Пані Людмила розповіла за якими методиками досліджується рослинна олія, жива, свіжоморожена та солона риба.

Співробітник лабораторії Віталій ГРИШКО розповів студентам як досліджується мʼясо та мʼясні вироби в умовах лабораторії. Наочно показав дослідження свинини на трихінельоз (компресорний метод), визначення свіжості мʼяса (органолептичні методи, проба на визначення якості бульйону, реакція на пероксидазу). 

 

Під час зустрічі студенти задавали працівникам лабораторії запитання, дискутували, допомагали у підготовці зразків для досліджень. Зустріч була продуктивною, студенти залишилися задоволені заняттям проведеним на базі стейкхолдерів.