Підведення підсумків навчання здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва за дуальною формою здобуття вищої освіти

Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України № 850 від 23.09.22 р. Полтавський державний аграрний університет було включено до переліку закладів фахової передвищої та вищої освіти для впровадження протягом 2019-2023 років пілотного проекту щодо підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти за обраними спеціальностями.
З 2022 року розпочато впровадження елементів дуальної форми здобуття вищої освіти за освітньо-професійною програмою першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва саме на підприємствах Агроіндустріального холдингу «МХП».
Початок співпраці між Полтавським державним аграрним університетом та МХП було покладено після підписання відповідних договорів та ознайомчої екскурсії студентів і викладачів університету на ТОВ «Вінницька птахофабрика», що є одним зі світових лідерів виробництва в галузі, й входить до холдингу. Під час екскурсії головні фахівці підприємства розповіли про особливості роботи підприємства загалом та його окремих відділів, студенти ознайомились із процесами, що відбуваються на різних етапах виробництва продукції, учасники заходу обговорили процедуру поєднання навчання та роботи на підприємстві в рамках реалізації елементів дуальної форми здобуття освіти.

Шість здобувачів вищої освіти 3 курсу ОПП Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва розпочали практичне навчання на робочому місці в рамках реалізації елементів дуальної форми здобуття вищої освіти з першого семестру 2022-2023 навчального року. Для кожного здобувача вищої освіти на кожен навчальний семестр складалась програма і графік практичного навчання в рамках реалізації елементів дуальної форми здобуття вищої освіти. В університеті для організації та методичного супроводу навчання здобувачів за дуальною формою здобуття вищої освіти було призначено координатора від університету та куратора. На підприємстві  також керівником підприємства були визначені координатор та наставник. Програми і графіки були погоджені науково-педагогічними працівниками, які здійснюють викладання навчальних дисциплін. Для перезарахування результатів навчання здобувачів вищої освіти за частинами освітніх компонентів, включених до програм практичного навчання на робочих місцях в рамках реалізації елементів дуальної форми здобуття вищої освіти, наставниками дуальної освіти від підприємств заповнювались щосеместрово форми оцінки рівня набуття компетентностей під час практичного навчання на робочому місці кожного здобувача. За результатами співбесід викладачами  було визнано здобувачам здобуті під час практичного навчання на робочому місці компетентності й оцінено відповідно до шкали і критеріїв оцінювання результатів навчання, визначених робочими програмами освітніх компонентів.

У 2023-2024 році продовжилась навчання трьох здобувачів вищої освіти випускного курсу на базі ТОВ «Вінницька птахофабрика» й ПрАТ «Миронівська птахофабрика» холдингу МХП. Сьогодні – вони випускники.

7 червня 2024 року відбулася підсумкова зустріч куратора дуальної форми зі спеціальності з здобувачами вищої освіти, які навчалися за дуальною формою здобуття вищої освіти, поєднуючи навчання і роботу за фахом. Це: Дар’я Колбасюк – помічник директора ТОВ «Вінницька птахофабрика», Максим Комишний – відмінний начальник дільниці філії «Птахокомплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика», Анна Сахно – молодший фахівець відділу контролю якості ПрАТ «Миронівська птахофабрика». Здобувачі вищої освіти позитивно оцінили переваги здобуття результатів навчання в умовах виробництва, як засобу підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці. Тепер вони є амбасадорами компанії – діляться своїми враженнями та інсайтами на зустрічах зі студентством.