У ПДАУ відбувся Міжрегіональний форум з питань реформ у галузі рибного господарства та здійснення аквакультури

17 липня у Полтавському державному аграрному університеті відбувся масштабний міжрегіональний форум, присвячений актуальним питанням розвитку рибної галузі та здійснення аквакультури в Україні. Захід організовано за ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства України з питань розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм, Полтавської обласної військової адміністрації, ПДАУ та Державної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури».

 

Захід зібрав представників влади, бізнесу, науки та громадськості з різних куточків України.

 

Відкриваючи форум, голова Полтавської ОВА Філіп Пронін підкреслив важливість розвитку рибного господарства для регіону та всієї країни. Він зазначив, що завдяки спільним зусиллям влади, бізнесу та науковців вдалося досягти значних успіхів у цій сфері. Також наголосив на необхідності консолідації зусиль усіх учасників ринку – аквакультури, промислу, переробки, державних і місцевих органів влади – для  розв'язання актуальних проблем галузі.

Заступник Міністра Мінагрополітики Віталій Головня наголосив, що євроінтеграція законодавства стала одним з найважливіших пріоритетів реформи рибного господарства, яка зараз упроваджується в Україні.

 

 Тимчасовий виконувач обов'язків Держрибагентства Ігор Клименок подякував ПДАУ за можливість провести форум на своїй базі та відзначив, що Полтавщина є лідером з питань зариблення водойм, розвитку аквакультури та постановки проблемних питань. Він також зазначив, що форум стане майданчиком для вироблення спільних рішень щодо розвитку рибної галузі.

Ректор ПДАУ Олександр Галич підкреслив важливість співпраці між органами влади, науковими установами та бізнесом для розвитку рибної галузі. Він зазначив, що Університет як заклад освіти завжди готовий співпрацювати в цих напрямах. Тож результатом співпраці з управлінням Держрибагентства у Полтавській області є те, що в ПДАУ цього року відкрили нову ОПП Водні біоресурси і аквакультура і тепер здійснюється набір студентів на навчання за цією програмою.

 

Форум став майданчиком для активного обміну досвідом і думками щодо перспектив розвитку рибного господарства. Під час трьох змістовних панельних дискусій учасники заходу обговорили: «Запровадження міжнародних стандартів: експорт, імпорт, євроінтеграція»; «Формування доданої вартості: аквакультура, переробка, маркетинг»; «Підготовку професійних кадрів: наука, рибальство».

Під час першої панельної дискусії, модератором якої виступив декан факультету технологій тваринництва та продовольства Полтавського державного аграрного університету Анатолій Шостя, експерти обговорили пріоритетні напрями реформування рибної галузі, зокрема цифровізацію шляхом запуску платформи еРиба. Ця система управління галуззю рибного господарства охопить промислове та любительське рибальство, аквакультуру, різні соціальні аспекти та міститиме інформацію про виробництво, переробку, імпорт-експорт рибної продукції, кількість організацій виробників та інше.

Заступник Міністра агрополітики Віталій Головня повідомив про плани запровадження на платформі еРиба низки інших важливих сервісів, зокрема обліку рибогосподарських водних об'єктів і системи моніторингу риболовних суден.

Представники бізнесу поділилися своїм досвідом роботи, зокрема керівник компанії ТОВ «Тамако-інвест» Ярослав Новинський розповів, як вони як лідер з виробництва та експорту в’яленої річкової риби в Україні співпрацюють зі різними країнами ЄС, зокрема з Угорщиною, куди вони постачають заморожену рибу. Він також поділився досвідом використання онлайн-платформи Європейської комісії з сертифікації та підтримки експорту / імпорту / транзиту тварин, продукції тваринного та рослинного походження, харчових продуктів, кормів (TRACES NT) для сертифікації вантажів, упровадження якої спростить формальні процедури здійснення експорту та транзиту харчових продуктів на територію Європейського Союзу.

 

Серед спікерів були: Наталія Чіп, представниця від ФОП «Чіп Олександр Анатолійович»; координатор програм розвитку Продовольчої і сільськогосподарської організації (ФАО) в Україні Михайло Малков; керівник проєктів офісу ефективного регулювання BRDO Ірина Грузінська; керівник ПрАТ «Хмельницькрибгосп» Андрій Гончаров; начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Іван Климась.

 

Перша дискусійна панель підкреслила важливість комплексного підходу до реформування рибної галузі. Цифровізація, упровадження міжнародних стандартів і співпраця з міжнародними організаціями є ключовими чинниками успішного розвитку галузі та її євроінтеграції.

 

Другу панельну дискусію, яка присвячена темі «Формування доданої вартості: аквакультура, переробка, маркетинг», модерував директор ДУ «МТЦ з аквакультури» Юрій Шарило, який розпочав блок з презентації стратегії заходів з розвитку аквакультури в регіонах, окресливши пріоритети та ключові напрями проєкту «Навігатор аквафермерства». Він також підкреслив рибогосподарський потенціал України та наголосив на важливості його реалізації.

Засновник індустріального парку «СмартТехІндастрі» Олександр Руденко поділився досвідом будівництва та розвитку цього інноваційного проєкту. Він розповів про унікальні можливості індустріального парку для рибних підприємств, включаючи доступ до сучасних технологій, логістики та пільг від держави.

Представники рибопереробних підприємств, таких як ТОВ «Торгова Компанія «Полтаварибгосп» Наталія Пруднікова, ПРАТ «Петриківський рибгосп» Кирило Рожков, ТОВ «ПРО РИБУ» Андрій Атоженко та ПРАТ «Донрибкомбінат» Олексій Чорноморд поділилися своїми думками та досвідом з питань можливості українського зариблення у водоймах; представили сучасні технології вирощування риби, які дають змогу поліпшити якість продукції та підвищити рентабельність виробництва; на прикладі ПРАТ «Донрибкомбінат» було розглянуто питання стійкості роботи підприємства в умовах воєнних дій. Учасники дискусії наголосили на потребі модернізації рибопереробних потужностей, удосконалення маркетингових стратегій і створення сильних брендів української рибної продукції; підкреслили важливість співпраці з науковими установами для проведення досліджень у галузі рибного господарства та розроблення інноваційних технологій.

 

Третя панель дискусії на форумі була присвячена рибній реформі та аквакультурі. Її учасники зосередилися на обговоренні питань підготовки професійних кадрів, наукових досліджень і розвитку рибальства. Модератором дискусії була начальниця управління Держрибагентства у Полтавській області Оксана Кулинич.

 

Учасниками цієї панельної дискусії були: Анатолій Шостя, декан факультету технологій тваринництва та продовольства ПДАУ; Костянтин Дем’яненко, заступник директора ІРГЕМО; Ігор Бузевич, заввідділу, д.б.н. Інституту рибного господарства НААН; Артем Попсуй, Експерт із законодавства Institutional and Policy Reform for Smallholder Agriculture (IPRSA); Ірина Чала, голова правління Громадської організації «РИБА ПОЛТАВЩИНИ» та Андрій Зінченко, заступник директора Департаменту – начальник управління організації використання водних біоресурсів Держрибагентства.

 

Декан факультету технологій тваринництва та продовольства ПДАУ Анатолій Шостя представив міжнародні проєкти, в яких бере участь Університет, а також розповів про міжнародний досвід аквакультури та важливість іхтіології.

Заступник директора Інституту рибного господарства, екології моря та океанографії Костянтин Дем’яненко поділився інформацією про те, які спеціальності є реально потрібними для галузі. Він також зазначив, що ІРГЕМО розраховує на співпрацю з ПДАУ.

 

Під час дискусії було висловлено ряд важливих пропозицій, а саме збільшення обсягів фінансування наукових досліджень у сфері рибного господарства; поліпшення матеріально-технічної бази освітніх закладів, які готують кадри для рибної галузі; розроблення та впровадження нових навчальних програм, які відповідають сучасним потребам ринку; створення системи стимулювання молодих кадрів для роботи в рибній галузі.

Міжрегіональний форум продемонстрував значні здобутки України у реформуванні рибного господарства, зокрема впровадження нових стандартів, зариблення водойм і  розвитку аквакультури.

Водночас учасники форуму окреслили й наявні проблеми та виклики, які потребують спільних зусиль для їх розв'язання.

А для тих, хто цікавиться питаннями розвитку рибного господарства та аквакультури, в ПДАУ розпочався набір на навчання за новою спеціальністю 207 Водні біоресурси і аквакультура. Це чудова можливість отримати якісну освіту та стати фахівцем, затребуваним на ринку праці!