Студенти факультету технології тваринництва та продовольства вивчають досвід литовських сироварів

12 вересня 2024 року студенти факультету технології тваринництва та продовольства Полтавського державного аграрного університету відвідали лабораторію Каунас колегії у Литві.

Під час поїздки вони провели фізико-хімічні та органічні дослідження українських і литовських сирів, порівняли якість продукції, обмінялись новими знаннями та методами, а також ознайомились із сучасним обладнанням. Студенти набули неоціненний досвід, здобули теоретичні та практичні навички, що допоможуть їм у подальших дослідженнях!
Також студенти відвідали козину мініферму з власною крафтовою сироварнею, яка розміщена поблизу Каунаса в невеликому містечку Lekėčiai. Ферма «Siaudine ozka» була заснована 1994 року. На сьогодні в ній утримується 17 дійних кіз англо-нубійської, альпійської порід і породи ламанча, 20 козенят, 2 племінних цапи та 10 овечок. Тут займаються не тільки вирощуванням і розведенням кіз та овець, а й виробництвом крафтових сирів (бринза, адигейський, сухий сир, свіжий мʼякий сир, декілька видів твердого сиру), йогурту з овечого молока, козиного мʼяса. Також на фермі є зелений туризм, тож усі охочі можуть не тільки подивитися на тварин, а й придбати крафтову продукцію, насолодитися природою, перейнятись історією створення господарства та відвідати фотозони.
Під час цієї екскурсії студенти підвищили рівень знань щодо вирощування та розведення кіз, технології виробництва сирів, дізналися про унікальні технології традиційних литовських сирів.
Дуже вдячні господарям фермерського господарства за теплий прийом, нові знання та цікаву екскурсію.
Такі поїздки сприяють розвитку професійних компетенцій і поглибленню знань у галузі харчових технологій.