З метою набуття нових компетентностей, дослідження традицій та ознайомлення з стародавніми рецептами приготування національних страв, в межах навчальної дисципліни «Українські традиції в культурі харчування» викладачі факультету технологій тваринництва та продовольства Світлана Усенко, Ніна Будник і Альона Сябро відвідали "Живий музей вергунів", що знаходиться у селі Чечелеве Кременчуцького району і популяризує гастрономічний бренд Кременчуччини – кременчуцькі вергуни.
Ці солодощі традиційно готували на свята, купуючи продукти у складчину. А ще вергуни смажили баби повитухи на родини, дівчата на вечорниці, господині для колядників.
Також цей десерт часто готували у монастирях, адже є рецепти, де вергуни не містять яєць і масла, тож їх можна їсти навіть під час посту.
Продукти, необхідні для приготування вергунів, недорогі, і часто в селі є все необхідне вдома,а печива виходить багатенько. Часу на приготування потрібно зовсім мало.
Рецептів вергунів є дуже багато. Їх готують і на дріжджах, і без, і на молоці, і на сироватці, і на кисляку, і на горілці, і на вині, і пісні на воді, і пухкі, і хрусткі, і овочеві, і фруктові, і гострі. А ще подекуди їх готували не тільки солодкими, а й солоними.
Господині Оксана і Людмила провели майстер клас з приготування кременчуцьких вергунів за стародавнім рецептом господарів садиби «Country house” та поділились його секретами.
Дякуємо господарям садиби за теплий прийом і пізнавальний майстер клас! Відроджуємо забуті традиції разом!