22 листопада 2024 року на базі Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області доцент кафедри харчових технологій Віктор ЮХНО разом із Наталією КРИШТАЛЬ завідувачкою бактеріологічним відділом та фахівцями цього ж відділу провели студентам першого курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології лабораторну роботу в межах освітньої компоненти Технічна мікробіологія на тему: Мікробіологічні дослідження сировини та продуктів хлібопекарського, кондитерського, макаронного, масло-жирового та плодово овочевого виробництва. Фахівці відділу розповіли здобувачам про лабораторію її структуру та важливість бактеріологічних досліджень сировини та харчових продуктів.
Під час проведення заняття Наталія КРИШТАЛЬ розповіла про методи підготовки посуду та живильних середовищ; методи підготовки проб сировини та харчових продуктів для мікробіологічних досліджень; методи мікробіологічних досліджень, які проводяться у лабораторії - висів на живильні середовища, мікроскопія, визначення соматичних клітин молока тощо. Валентина КРАВЧЕНКО та Дарʼя ПʼЯТЕНКО фахівці бактеріологічного відділу наглядно продемонстрували підготовку зразків молоко-сировини та сухого молока для бактеріологічного дослідження, 10-ти кратні розведення та висів на живильні середовища з метою виявлення кількості мезофільних аеробних факультативно анаеробних мікроорганізмів (КМАФАнМ), бактерій групи кишкової палички (БГКП), сальмонел. Також студентам показали чашки Петрі з різними колоніями мікроорганізмів, які виросли при дослідженні харчових продуктів, зокрема з сухого молока та плодово-овочевих консервів.
Студенти активно прийняли участь у виїзному зайнятті, задавали питання та відповідали на запитання фахівців. Загалом заняття було пізнавальним і пройшло в дружній атмосфері.
Дякуємо адміністрації та фахівцям бактеріологічного відділу Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області за цікаво проведене заняття та корисні знання.