Гостьова лекція з дисципліни «Технологія бродильних виробництв» на тему «Технологія пива. Крафтове пиво: від створення до реалізації»

03 лютого врозріз освітньої компоненти «Технологія бродильних виробництв» відбулася гостьова лекція для здобувачів вищої освіти 2-го курсу нормативного терміну навчання та 1 курсу скороченого терміну навчання першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальностей 181 Харчові технології в якій прийняли участь фахівці у виробництві крафтового пива, технологи Олександр Москаленко та Юлія Ліб. На лекції були присутні завідувачка кафедри Ніна Будник, викладачі та співробітники кафедри – доценти Алла Кайнаш, Олена Калашник, Валентина Назаренко, асистент Юлія Карбан, завідувач лабораторіями – Іван Гловацький, старший лаборант – Аліна Лукаш.

Розпочав лекцію доцент кафедри Віктор Юхно, який познайомив студентів із запрошеними гостями. Пані Юлія в даний час є технологом броварні готельно-ресторанного комплексу «Vivat Провінція», раніше працювала на різних посадах – від оператора на лініях до технолога на ПрАТ «Фірма «Полтавпиво». Пан Олександр має значний досвід роботи на пивзаводах та броварнях, проєктує, веде запускає та налагоджує роботу обладнання броварень в різних містах України. Ним було запущено в дію такі броварні як «Пивояр» (Біла Церква), «Генріх Шульц» (Київ) та інші. На сьогодні проводить запуск нової броварні в м. Одеса.

 

 

Пан Олександр, в онлайн форматі безпосередньо із броварні розпочав свою доповідь з визначень, що таке пиво і які відмінності крафтового пива; різницю у технології пива на великих пивзаводах та броварнях – міні-пивоварнях; хто в Україні є основними виробниками крафтового пива; детально зупинився на технології крафтового пива – від підготовки води до розливу пива; на класифікації основних пивних стилів. Після закінчення доповіді Олександр показав всю технологічну лінію виробництва пива в даній броварні. По завершенню відповів на запитання студентів та співробітників кафедри.

    

Пані Юлія продовжила лекцію та ознайомила студентів із основною сировиною для виробництва пива – солодом і хмелем, які використовуються на пивоварні, а саме солод «Кислий», «Карамельний» та «Венеція». Студенти мали можливість оцінити солод на смак та відрізнити один від одного; визначили аромат та насиченість ароматичними речовинами хмелю. Також пані Юлія розповіла студентам як складаються рецептури пива, особливості технології крафтового пива в умовах броварні, запросила відвідати готельно-ресторанний комплекс «Vivat Провінція» та більш детально ознайомитися із сировиною та обладнанням на місці.

Зустріч пройшла у невимушеній атмосфері, а тому час гостьової лекції пролетів непомітно. Студенти із задоволенням прослухали цікаву лекцію на актуальну тему та висловили вдячність спікерам за неї, а також організатору за можливість поспілкуватися із професіоналами своєї справи в рамках навчального процесу.