12-13 вересня 2019 року за ініціативи Полтавської державної аграрної академії було проведено Міжнародну конференцію на тему: «Сучасні технології і обладнання для виробництва молочної продукції»
Місце проведення: Дніпропетровська обл., село Орлівщина, вул. Острівна, 1, курорт «Осокори».
Цільовою аудиторією Міжнародної конференції, організованої кафедрою харчових технологій факультету ТВППТ Полтавської державної аграрної академії, були фахівці молокопереробних підприємств України. У конференції приймали участь представники таких підприємств, як ПрАТ «Обухівський молокозавод», ТОВ «Лубенський молочний завод», ТДВ «Баштанський сирзавод», ТОВ «Миколаївмолпром», ТОВ «Ічнянський завод сухого молока та масла», ПАТ «Комбінат «Придніпровський», ТзОВ ВТП «Агропереробка», ТОВ «Харківський молочний комбінат», ПрАТ «Каланчацький маслозавод», ТОВ «Виробниче об’єднання «Моліс», ТОВ «Радивилівмолоко», ТДВ «Золотоніський маслоробний комбінат», ПрАТ «Кременчуцький міськмолокозавод», ТДВ «Рожищенський сирзавод», Філія ПАТ «Яготинський маслозавод «Яготинське для дітей», ТОВ «ЛАСУНКА», ПП «РЕНЕТ», ТОВ «Хмільницький завод СЗМ«Молочний Візит», ПрАТ «Новомиколаївський молокозавод» та інші.
Міжнародна конференція пройшла за активної участі і підтримки Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, ДП «Дніпро-стандартметрологія», Національного університету харчових технологій.
У конференції приймали участь представники зарубіжних і вітчизняних компаній: «ЕКОКОМ Груп» (Болгарія), «Сигнао ПАК» (Російська Федерація), ТОВ «ЄКО КОМ», ТОВ «ІНВЕСТЛАБ», ТОВ «Корінф Інжиніринг», ПП «ТЕКСТРА ВІТА», ТОВ «Спеції та технології», ДП «Дьолер Україна», ТОВ «Анкар Агро», ТОВ «Вента Лаб Фуд», ТОВ «ЕКО РЕСУРС Україна», ТОВ «Пологівський хімічний завод «Коагулянт», ТОВ «Українські хімічні технології», ТОВ «Пролайт Аутомейшн».
Під час конференції було розглянуто ряд важливих питань, в тім числі:
- Проведення Держпродспоживслужбою заходів державного контролю на харчових підприємствах. Вимоги харчового законодавства України
- Перспективи розвитку органічного виробництва в Україні
- Деякі аспекти маркування харчової продукції відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» та лабораторний контроль:
- Механізоване і автоматизоване обладнання для молокопереробних підприємств, нові концепції виробництва
- Технологічні лінії виробництва сирів «Паста Філата»
- Сучасні рішення у виробництві сиру кисломолочного у тому числі молоковмісного продукту із заміною молочного жиру рослинним. Підвищення виходу готового продукту. Особливості технологій виробництва. Розширення асортименту готової продукції
- Інноваційні бактеріальні культури для виробництва функціональних кисломолочних продуктів
- Вади кисломолочних продуктів: причини виникнення і заходи по попередженню
- Натуральні барвники і рослинні екстракти для молочної промисловості
- Виробництво морозива: інноваційні напрями розвитку галузі
- Інновації, тренди, натуральність та успішні рішення у виробництві морозива
- Інноваційні інструменти для експертизи молока та молочної продукції
- Санітарія та гігієна на підприємствах молочної промисловості: ефективні миючі засоби від вітчизняного виробника
Під час підведення підсумків конференції обговорено перспективи розвитку молочної промисловості України, в тім числі розвиток науки і техніки.
Г.М. Ножечкіна_Єрошенко, координатор конференції, к.т.н., професор кафедри харчових технологій