Кайнаш Алла Петрівна

Фото, посада, контакти

Кафедра: 

Харчових технологій

Посада: 

доцент кафедри, кандидат технічних наук, Doctor of Philosophy (PhD), доцент

Вчені звання: 

доцента присвоєно у 2011 р.

Контактна інформація: 

email: kajnash66ap@gmail.com  

          alla.kainash@pdau.edu.ua

Ідентифікатори науковця:

 

Основні дисципліни

Стандартизація, сертифікація та управління якістю з основами НАССР;

Контроль якості та безпечності харчових продуктів;

Сучасні методи дослідження сировини та харчових продуктів;

Маркування та етикетування сировини та харчових продуктів;

Нутріціологія;

Основи дегустації харчових продуктів;

Основи фізіології і гігієни харчування; 

Технологічні розрахунки, облік і звітність у галузі;

Товарознавство і пакування харчових продуктів.

Освіта

У 1986 році закінчила Полтавський технікум м’ясної промисловості за спеціальністю «Технологія м’яса і птахопродуктів». В 1992 році закінчила денне відділення Одеського технологічного інституту харчової промисловості ім. М.В. Ломоносова за спеціальністю «Технологія м’яса і м’ясопродуктів».

Аспірантура

У 2003-2008 рр. навчалася в аспірантурі без відриву від виробництва в Одеській національній академії харчових технологій.
У 2008 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук, Doctor of Philosophy (PhD), за спеціальністю 05.18.16 – технологія продуктів харчування на тему «Технологія м’ясних продуктів з овочевими добавками».

 

Досвід роботи

32 роки.

Після закінчення технікуму працювала головним технологом Лебединського м’ясокомбінату Сумської області.
З 1992 р. працювала старшим лаборантом кафедри технології та організації харчових виробництв ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», а з 1997 р. - майстер виробничого навчання вищевказаної кафедри.
З 1997 - 2003 р.р. – керівник виробничої практики ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі».
З 2003 року – асистент кафедри товарознавства та експертизи продовольчих товарів ВНЗ Укоопспілки ПУЕТ.
З 2010 р. по 2018 р. – доцент кафедри товарознавства продовольчих товарів ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», заступник декана
З вересня 2018 року доцент кафедри харчових технологій Полтавського державного аграрного університету.

 

Знання мов

українська – рівень вільного володіння другого ступеня; англійська – зі словником

Міжнародні підвищення кваліфікації

1. Варненський університет менеджменту (Болгарія). Сертифікат № 245 / 15.09.2020 р., тема: «Інтернаціоналізація вищої освіти в умовах глобалізації інноваційного освітнього простору»,  (25.08.2020 р. - 15.09.2020 р.), обсяг - 180 годин.
2. Czech Technical University in Prague. International scientific and practical conference: «Science, engineering and technology: global trends, problems and solutions», Certificate of participation. «Research of the process of isolation of free unsaturated fatty acids by subcritical water», (September 25-26, 2020), обсяг - 15 годин.
3. Інститут науково-дослідний Люблінського науково-технічного парку та ГО «Міжнародна фундація науковців та освітян». Сертифікат міжнародного підвищення кваліфікації (Вебінар) ES №5354/2020 видане 22 березня 2021 року.  Тема стажування: «Онлайн навчання як новітня форма сучасної освіти на прикладі платформи Google Meet, Google Classroom», (15-22 березня 2021 р.), обсяг – 45 годин.
4. Інститут Науково-дослідний Люблінського науково-технологічного парку та IESF Міжнародна фундація науковців та освітян. Сертифікат про міжнародне підвищення кваліфікації (Вебінар) на тему: «Використання неформальної освіти у підготовці бакалаврів та магістрів: досвід країн Європейського Союзу та України» Сертифікат ES №11355/2022  від 26.12.2022 р., обсяг - 45 годин.
5. Інститут Науково-дослідний Люблінського науково-технологічного парку (Люблін, Республіка Польща) та IESF Міжнародна фундація науков­ців та освітян. Сертифікат ES №12681 про міжнародне підвищення кваліфікації (Вебінар) на тему: «Інтерактивні технології змішаного навчання при підготовці бакалаврів та магістрів в країнах Європейського союзу та Україні», (06.03-13.03.2023 р.), виданий 13 березня 2023 року, обсяг - 45 годин.

Підвищення кваліфікації в Україні

1. ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Центр тренінгових технологій навчального центру ПУЕТ, свідоцтво про підвищення кваліфікації №311/2014 від 12 травня 2014 р., тема: «Організація дистанційного навчання нормативних дисциплін з циклу практичної та прикладної підготовки», (15.01.2014 р. - 15.02.2014 р.)
2. Міжгалузевий інститут післядипломної освіти Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», свідоцтво про підвищення кваліфікації ПК 36627007/405-16, «Комп’ютерні системи та мережі» від 21.12.2016 р. (03.10.2016 р. - 21.12.2016 р.)
3. ВНЗ Укоопспілки Полтавський університет економіки і торгівлі. Курси з використанням тренінгових технологій навчання. Свідоцтво ПК 36627007/405-16 від 21.12.2016 р.  (05.10.2016 р. - 25.04.2017 р.)
4. Інститут післядипломної освіти Національного університету харчових технологій, м. Київ. Свідоцтво №7/2133 від 26.01.2019 р., тема: «Контроль якості та безпечності м’яса та м’ясних продуктів», (14.01.2019 р. - 26.01.2019 р.).
5. ПДАА. Науково-методична конференція : Вища освіта: проблеми і шляхи забезпечення якості у контексті сучасних трансформацій. Сертифікат СС00493014/000046-20, реєстраційний номер 46, (26-27 лютого 2020 р.).
6. Національне агенство із забезпечення якості вищої освіти. Семінар "Внутрішнє забезпечення якості вищої освіти: розвиток освітніх програм та їх акредитація" 24 листопада 2020 року. Сертифікат  (6 годин).
7. ПДАА. Науково-методична конференція : Модернізація освітньої діяльності та проблеми управління якістю підготовки фахівців в умовах діджиталізації. Сертифікат СС00493014/000294-21, реєстраційний номер 294. Тема доповіді «The role of digital transformations in the training specialists of food technology»,  (24-25 лютого 2021 р.), обсяг – 12 годин.
8. ПДАУ. Науковий семінар : «Нові тренди та світові тенденції у технологіях зберігання сировини та виробництва харчової продукції». Сертифікат №СС00493014/000542-21 від 30 березня 2021 року. Тема доповіді «Сучасні підходи до виробництва м'ясних напівфабрикатів функціонального призначення», (30 березня 2021 р.), обсяг – 3,5 години.
9. ПДАУ. Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв». Сертифікат №СС00493014/001363-21 від 21 грудня 2021 року, реєстраційний номер 1363. Тема доповіді «Використання вторинної рослинної сировини в харчових продуктах»,  (21 грудня 2021 р.),  обсяг – 6 годин.
10. ПДАУ. ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв». Сертифікат №СС00493014/000574-22 від 15 грудня 2022 року. (15 грудня 2022 р.), обсяг - 6 годин.
11. ПДАУ. Всеукраїнський семінар «Субкритична екстракція як складова харчових технологій». Сертифікат №СС00493014/000292-22 від 22.11.2022 р., (22  листопада 2022 р.), обсяг - 6 годин.
12. Підвищення кваліфікації (курси) Prometheus. Сертифікат від 18.07.2023 р. Експерт з акредитації освітніх програм: онлайн тренінг. Як написати якісний звіт про результати акредитаційної експертизи освітньої програми
13. Полтавський університет економіки і торгівлі, Підвищення кваліфікації «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР», Сертифікат від 21 листопада 2023 року, обсяг- 120 годин.
14. Полтавський університет економіки і торгівлі. Круглий стіл "Європейський досвід впровадження системи НАССР". Сертифікат від 08 листопада 2023 року, обсяг - 0,2 кредити.
15. ПДАУ. Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв». Сертифікат №СС00493014/001584-23 від 19 грудня 2023 року. (19 грудня 2023 р.), обсяг - 6 годин.
16. Міжнародний фонд дослідження освітньої політики, ПУЕТ, ПДАУ. Методичний тренінг з розвитку професійних компетентностей організаторів акредитаційних процедур ЗВО та гарантів освітніх програм "Основні тенденції розвитку акредитаційного процесу та кращі практики роботи галузевих експертних рад" (25-26 січня 2024 р.). Сертифікат №СС00493014/000033-24
17. Навчальний центр PROFI CLUB, м. Київ. Онлайн-зустріч «Особливості маркування натуральних харчових продуктів». Сертифікат №08077 від 04.10.2024 р.
18. Незалежна асоціація нутриціологів та дієтологів України. V симпозіум opinion leaders нутриціології та дієтології з міжнародною участю «Раціон майбутнього: візія та перспективи». Сертифікат №2024-100075 від 06.10.2024 р.

Об’єкти права інтелектуальної власності

1. А. с. 80728. Монографія «Товарознавча характеристика ковбасних виробів з рослинними добавками» / А. П. Кайнаш; №81883 ; заявка 05.07.2018 ; дата реєстрації 03.08.2018.
2. А. с. 80729 Навчально-методичний посібник «Товарознавство харчових продуктів з основами біотехнології» / А.П. Кайнаш; №81884 ; заявка 05.07.2018 ; дата реєстрації 03.08.2018.
3. Склад хліба пшеничного «Козацький» : пат. 135974 Україна : МПК А21D 2/36 (2006.01), А21D 13/02 (2006.01), № u 2019 01839; заявл. 21.02.2019 ; опубл. 25.07.2019, Бюл. № 14.
4. Спосіб виробництва м’ясних паштетів : пат. 144385 Україна : МПК А23L 13/00 (2020.01), № u 2020 02420; заявл. 16.04.2020 ; опубл. 25.09.2020, Бюл. № 18.
5. Спосіб виробництва пельменів з β-каротином для дітей : пат. 145350 Україна : МПК (2020.01) А23L 5/00, А23L 13/00, № u 2020 01943; заявл. 20.03.2020 ; опубл. 10.12.2020, Бюл. № 23.
6. Склад хліба пшеничного  «CALABAZA» : пат. 145707 Україна : МПК А21D 2/36 (2006.01), А21D 13/062 (2017.01), № u 2020 05194; заявл. 12.08.2020 ; опубл. 28.12.2020, Бюл. № 24.
7. Спосіб виробництва пельменів м'ясо-рослинних для дітей дошкільного віку : пат. 145763 Україна : МПК (2021.01) А23L 5/00, А23L 13/40 (2016.01), № u 2020 01944; заявл. 20.03.2020 ; опубл. 06.01.2021, Бюл. № 1.
8. Спосіб ферментативного перетворення аромату цибулі : пат. 154357 Україна : МПК (2023.01) А23L 33/00, А23L 5/20 (2016.01), № u 2023 01337; заявл. 30.03.2023 ; опубл.08.11.2023, Бюл. № 45.
9. Спосіб виробництва кексів з екстрактом волоського горіха молочної стиглості : пат. 155958 Україна МПК A21D 2/36 (2006.01), A21D 13/80 (2017.01), № u 2023 01340; заявл. 30.03.2023 ; опубл. 24.04.2024, Бюл. № 17.

10. Спосіб виготовлення хліба пшеничного з ламінарією слані : пат. 157210 Україна : МПК (2024.01) A21D 2/00, A23L 7/00, А23L  17/60 (2016.01), № u 2024 00293; заявл. 17.01.2024 ; опубл. 18.09.2024, Бюл. № 38.

Участь у професійних та громадських об’єднаннях

Громадська організація «Міжнародна фундація науковців та освітян»;

Асоціація готельних об’єднань і готелів міст України.

Здобутки

Диплом кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.16, Doctor of Philosophy (PhD) (2008 рік).

Диплом доцента кафедри товарознавства продовольчих товарів (2011 рік).

Грамота Полтавської обласної державної адміністрації управління освіти і науки за вагомий внесок у розбудову вищої освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців, удосконалення навчально-виховного процесу та з нагоди Дня працівників освіти (2006 рік).

Грамота Полтавської обласної державної адміністрації управління освіти і науки за сумлінну багаторічну працю на освітянській ниві, вагомий особистий внесок у реалізацію регіональних освітянських програм та з нагоди Дня науки (2008 рік).

Почесна грамота Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облвійськадміністрації за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у забезпечення населення області якісними продуктами харчування та з нагоди Дня працівників харчової промисловості (2023 рік).

Подяка Міністерства освіти і науки України за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність (2024 рік).

Грамота Полтавського державного аграрного університету за багаторічну сумлінну працю, впровадження інноваційних технологій харчової галузі, зміцнення національної продовольчої безпеки та з нагоди професійного свята - Дня працівників харчової промисловості (2024 рік).

Грамота Полтавської обласної військової адміністрації департаменту освіти і науки за багаторічну сумлінну, науково-педагогічну діяльність, підготовку та виховання молодих спеціалістів та професіоналізм у роботі (2024 рік).

Публікації

Має 150 наукових праць (в тому числі 5 монографій, з яких 1 - одноосібна), 7 патентів на корисну модель, 2 авторських свідоцтва, 4 нормативні документа (ТУ та ТІ), більше 60 навчально-методичних видань, з них 3 посібника з грифом МОН, курс лекцій, 8 навчально-методичних посібників.

Електронний репозитарій

Список публікацій: 

Обов'язки

Голова ради з якості вищої освіти спеціальності "Харчові технології"

Заступник завідувача кафедри

Куратор здобувачів вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології: група ХТ_бд_21,  групи ХТ_мд_21, ХТ_мд_22.

 

Факультети: